Devlet Destekleri

İyi Tarım Uygulaması Nedir?

  • 10 Aralık 2018
  • 2.072 kez görüntülendi.
İyi Tarım Uygulaması Nedir?

İyi tarım denilince insan sağlığına ve hayvan sağlığına zarar vermeyen kimyasal ilaç ya da gübre kullanılmadan tarım yapmak ve doğal kaynaklarımızı kirlenmeden korumak için yapılan tarım uygulamasına denir. İyi Tarım Uygulamaları Nedir? Neden iyi tarım uygulaması yapmalıyız. İyi tarım yaparken dikkat etmemiz gereken hususlar nelerdir. İyi tarım uygulamasının faydası, amacı nelerdir, İyi tarım uygulaması sertifikası nasıl alınır İyi tarım uygulaması destekleri nelerdir? sorularını sizler için araştırdık.

İyi Tarım Uygulaması Nedir ve Neden Uygulanmalıdır?

İyi tarım aslında bir nevi organik tarımdır. Çiftçilerimiz bitkisel üretim yaparken iyi tarım uygulamaları sayesinde çevre, insan sağlığı ve hayvan sağlığının yanı sıra doğayı ve çevreyi koruma amacı ile tarımsal alanların korunması amacı ile güvenli ve sağlıklı tarımsal üretimde bulunma çalışmasıdır. Tarım üretimi insanların temel ihtiyaç maddesi olduğundan dolayı sektör olarak tüm dünya çapında önem taşımaktadır. Son zamanlarda daha fazla ürün elde etmek vb sebeplerde ürünlerin genetiğinin oynandığı ve aşırı ve zararlı zirai ilaç ya da gübre kullanımı sonucunda üretilen ve kullandığımız temel gıda maddelerinde güvenli olmadığından insan sağlığına da zararlı olmaktadır. Bu sebeple insan sağlığına uygun ürünlerin üretimi amacı ile iyi tarım uygulamaları teşvik edilmeye başlanmıştır.

İyi Tarım Uygulamasın Amacı ve Faydaları Nelerdir?

İyi tarım uygulamasının amacı kimyasal zirai ilaç kullanımını yeterince düşürerek insan sağlığını koruyacak şekilde ürün elde etme amaçlanmaktadır. Bu sebeple tüketicilerin iyi tarım sertifikaları sayesine güvenli ve rahat bir şekilde ürün satın alıp tüketim yapması amaçlanmaktadır. Daha önemlisi ise doğamızı, toprak ve suyumuzu korumak amaçlanmaktadır. Unutmayalım ki her kullandığımız kimyasal ilaç hep toprağımızı hem de suyumuzu kirleterek ileride tarım yapamaz hale geleceğiz.

İyi tarım uygulamasının faydaları ise üreticilerin bu uygulama sayesinde ürünlerini kolayca satma imkânına sahip olacaktır. Rekabet gücünü arttırmanın yanı sıra fiyat olarak da çiftçinin karına olacaktır. Kısa dönemde kar elde edilmiyor gibi görünse de artan organik ürünler sebebi ile uzun vadede oldukça kazançlı hale geleceklerdir. İyi tarım uygulamalarından faydalanabilmek için Ziraat Bankası Faizsiz Yem Kredisi imkanlarından da faydalanabiliyorsunuz.

İyi tarım uygulaması sertifikasını alan kişiler ise artık sağlıklı ürünler tüketeceğini bilerek rahat edeceklerdir. Ayrıca iyi tarım uygulaması sonucunda besinin kalitesinin yanı sıra sağlığa da zararlı olmadığını bilerek rahat bir şekilde tüketebilmektedir. Aynı zamanlarda organik ürünler son günlerde oldukça revaçta olduğundan dolayı satış konusunda herhangi bir zorlukla karşılaşılmamaktadır.

Çiftçinin faydası ise ektiği toprak artık zirai kimyasal ilaçlarla zehirlenmediğinden her geçen yıl daha fazla ürün hasat edilebilecek kalitede toprağa kavuşmaktadır. Ayrıca ürünleri hasat ederken çalışan işçilerin de sağlığına zarar gelmemektedir.

İyi Tarım Uygulaması Üretimi Nasıl Yapılır?

Öncelikle İyi Tarım uygulaması üretimden hasat işlemine kadar kontrol edilen bir mekanizmadır. İyi tarım uygulaması yapmak isteyen çiftçilerin Tarım Bakanlığı yetkilileri ile görüşerek onların kontrol ve gözetimi altında üretim yapmak zorundadır. Daha sonra tarım bakanlığı yetkilileri ile yaptıkları anlaşma çerçevesinde üretim aşaması kayıt altına alınarak incelenmeye başlanmaktadır. Eğer bakanlık yetkililerinin kontrolü çerçevesinde üretim yaptı iseniz ürününüz iyi tarım sertifikası almaya hak elde edecektir. Bu sertifikayı herkes alabilir. Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı çiftçilerin üretime başlamadan önce yaptıkları başvuru ve kontrol neticesinde bu sertifika alınabilir. Ayrıca iyi tarım uygulaması sonucunda devlet oldukça teşvik ve destek vermektedir.

İyi Tarım Uygulamasında Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  • Öncelikle toprağın korunması gereklidir. Erozyon vb sebeplerle toprak kaybının engellenmesi gereklidir.
  • Üretim yapılmadan önce kullanılan tohum veya fide mutlaka tarım bakanlığının izinli ve organik tarım sonucunda oluşan ürünler olmasına dikkat etmeliyiz.
  • Mutlaka toprak analizi yapmalı ve toprağın ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin doğal yollarda elde edilmesine önem vermeliyiz.
  • Mutlaka bakanlık tarafında belirlenen şartlarda bitki hastalık ve zararlı böceklere karşı doğal yollarla mücadele etmeliyiz.
  • Sulama sisteminin ihtiyaç doğrultusunda kullanmalıyız ve hasat işleminin tamamen doğal ve hijyenik ortamda yapılması ve muhafaza edilmesi gereklidir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ