Devlet Destekleri

Organik Tarım Nedir? Nasıl Yapılır?

  • 06 Aralık 2018
  • 1.505 kez görüntülendi.
Organik Tarım Nedir? Nasıl Yapılır?

Organik Tarım Nedir. Son günlerde hemen hemen GDO lu ürün diye hepimiz duymuşuzdur. Artık tohum ve fideleri dışarıdan ithalat ile aldığımızı düşünürsek kısacası genetiği ile oynanmış ürünler hemen hemen hepimizin sofrasındadır. Ancak son günlerde artan hastalıklar sebebi ile artık hepimiz organik ürün almayı tercih ederiz. Peki Organik Ürün Nedir? Nasıl Üretilir? Organik Ürün üretirken Nelere Dikkat Etmeliyiz sorularını araştırdık.

Organik Tarım Nedir?

Çiftçilerimizin meyve sebze bakliyat vb ürünleri üretirken herhangi bir kimyasal ilaç kullanmamalıdır. Gübre kullanılmadan yapılan bir tarım uygulamasıdır. Tohumdan üretim aşamasına ve hasat toplama zamanına kadar her aşamada kimyasal ürün kullanmadan yapılır. Tarım uygulaması artık sertifika altına alınmaktadır.Organik Tarım Nedir.  Organik tarımın amacı tarım ürünlerini üretirken fazla bir ürün elde etmek ve yanlış uygulamalar sebebi ile bozulan doğal üretim sistemini tekrar hayata döndürme aşamasıdır.

Organik Tarımın Faydaları Nelerdir?

Öncelikle her yıl oluşan erozyonu önlemek önemlidir. Kimyasal ilaçlar sebebi ile kirletilen toprağın tekrar ürün verecek hale getirme çalışmasıdır. Her yıl bitkiye verilen gübre ya da ilaçlar sayesinde toprak artık çoraklaşmak ta ve ürün vermemeye başlamaktadır. Ayrıca toprağın kimyasal olarak kirlenmesi sonucunda doğal içme kaynak suları da bu kimyasallar sebebi ile artık kullanılamaz hale gelmektedir. Daha önemlisi çiftçinin ve insanların sağlığının korunması için organik tarıma dönmemiz gereklidir. Ancak organik tarım yapan çiftçilerimiz bunu mutlaka sertifika altına almak zorundadır. Organik Tarım Nedir. Organik tarım sertifikasının anlamı ise tohumdan toprağa kadar önemlidir. İşlemeye ve hasat alıncaya kadar hiçbir kimyasalın kullanılmadığının ispatlanmasına denir.

Nasıl Organik Tarım Yaparım?

Eğer organik tarım yapmak istiyorsanız Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkiliklerine başvuru yapmanız ve sertifika programına uymanız gereklidir. Bu kuruma başvuru yaptıktan sonra tüm üretim aşamanız kontrol altına alınacak ve testlere tabi tutulacaksınız. Nasıl organik tarım yaparım sorusunun cevabı ise;

  • Toprağınızı her sene ekmemeniz gereklidir. Daha doğrusu organik tarım yapacağınız toprağın birkaç sene hiç kullanılmaması ve nadasa bırakılarak toprağın kendisinin temizlenmesi beklenmelidir.
  • Gübre olarak kesinlikle hayvansal gübre yada bitkisel gübre kullanılmalıdır.
  • Nadasa bırakırken hayvansal gübre ya da bitkisel gübre ile toprağı beslemelisiniz.
  • Hastalık, böcek gibi zararlı etkenlerde biyolojik denetim yöntemini kullanın
  • Çiftlik hayvanlarının koşullarını ve sağlığını koruyun
  • Kesinlikle anız yakma işleminden vazgeçin. Anız yakma işlemi sonucunda toprağın üst kısmında bulunan verimli toprak zarar görmektedir.

Organik Ürünü Nasıl Sertifikalandırırım?

Öncelikle tarım ve hayvancılık bakanlığı çalışanları ile sürekli irtibatta olmanız gereklidir. Organik tarıma başlamadan önce Çiftçi kayıt sistemine kaydınızı yaptırınız. Hangi ürünü üreteceğinizi önemlidir. Hangi yılda hasat edildiğin önem sahibidir. Yönetmeliğe uygun olarak üretildiğini, organik ürün olduğunu gösterir logonun kullanılmasına özen gösterin.

Ayrıca organik tarım yapan çiftçilerimiz devletten oldukça hibe yardım ve destek aldığını unutmayalım.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ