Devlet Destekleri

Büyük Baş Hayvancılıkta Bilmeniz Gereken Önemli Konular

  • 22 Nisan 2021
  • 606 kez görüntülendi.
Büyük Baş Hayvancılıkta Bilmeniz Gereken Önemli Konular

Hayvancılık yapmak istiyorum. Büyükbaş Hayvancılık yapmak için gerekli bilgiler. Küçükbaş hayvancılık ile ilgili gerekli bilgiler. Hayvancılık 7 gün 24 saat emek isteyen zor bir zanaattır. Öncelikle bu işi severek yapmak zorundasınız. Aksi takdirde hayvancılık size eziyetten başka bir anlama gelmez. Ancak hayvancılık karlı bir yatırım aracı olabilir. Ancak para kazanabilmeniz için hem sabırlı olmanız gerekmektedir. Hayvancılık alanında 10 yıldan önce kar etmeniz hemen hemen imkansızdır. Tek başına hayvancılık yapmanız ise size yeterince para kazandırmayacaktır. Hayvancılıkta en önemli gider ise hayvan yemidir.

Bir inek cinsine göre değişmekle birlikte ortalama olarak yıllık 4.5 ton civarında kaba yem, 7 ton mısır ve 1 buçuk ton yonca arpa vb yeme ihtiyaç duymaktadır. Bu yüzden hayvancılık yapmak istiyorsanız bu kadar yem yetiştirebilmek için yaklaşık 2.5 dönüm ile 5 dönüm arasında sulak ve kuru araziye sahip olmalısınız. Eğer kaba yemi kendinizin yetiştirme imkânı yok ve dışardan para ile satın alacaksanız bu işe hiç başlamamalısınız. Çünkü elde edeceğiniz kar maliyeti bile kurtarmayacaktır.

Hayvancılık sayesinde elde edeceğiniz gübre sayesinde sahip olduğunuz toprağın verimini arttırmanızda mümkündür. Eğer süt üreticiliği yapmak için hayvancılık yapıyorsanız yem kalitesi de bir hayli önemlidir.

Hayvancılık giderlerinin %60 ila %70 oranında maliyet gideri yem masrafı olduğunu unutmayalım. Hayvancılık Yapmak İçin Neler Gereklidir?

Öncelikle yemden sonra ikinci olarak hayvanların günlük su ihtiyacının karşılanması gerekmektedir. Normal şartlarda 1 büyük baş hayvanın günlük ortalama su ihtiyacı 150 Litre civarındadır. Eğer kar etmek istiyorsak minimum 10 adet Büyükbaş hayvan ile işe başlamalıyız. 10 hayvan ile 1 yıl sonra (10+2,5=25 ) yaklaşık 25 adet hayvana ulaşabilirsiniz.

1 Adet inek günlük ağırlığının %7 ila %8 i arasında gübre üretir. Bu gübrenin saklanması, depolanması ve çevreye zarar vermemesi için gerekli planın yapılması gerekir.

Ayrıca hayvanlarınız için mutlaka bir veteriner ile çalışmanız gerekmektedir. Hayvancılık yapmak gibi düşünceniz varsa devletimiz faizsiz yada çok düşük faizli uzun vadeli krediler vermektedir.

Ahır Kurmak İçin Bilmeniz Gerekenler

Öncelikle ahır kuracağınız alanın verimsiz ve tarıma uygun olmayan bir arazi üzerine kurulmalıdır. Ayrıca yapacağınız ahırın zemininin mutlaka eğimli olmasına dikkat etmeliyiz. Ayrıca yağmur, sel, kar gibi faktörlere karşı yerden yüksekte olmalıdır. Ahırda içme suyu depolarının mutlaka güneşten korunaklı bir yerde olması gerekir. Barınakların yaşam alanından uzak olması hayvanların hastalanmasının da önüne geçecektir.

Ahır kurarken hayvanların yattığı, yem yediği, gezdiği, sağım yapıldığı yerler iyi planlanmalıdır. Her gün uğraşmamız gereken işler olduğundan ilk önce yaptığımız planlama bize zaman ve kolaylık kazandıracaktır.

Süt İneği gebe kaldığında mutlaka hayvanın gezebilmesi için yaklaşık 10 metre karelik alana sahip olmanız gerekmektedir. Her hayvan için yemlikler ayrı ayrı olmalı ve aralarında mesafe en az 70-80 cm olmalıdır. Bu mesafe hayvanların birbirini yaramalarının önüne geçecektir. Suluklar ise dakikada 20 litre su verecek seviyede olmalıdır. Süt soğutma tankı en az 2 gün bozulmadan bekleyebilecek kapasitede olmalıdır.  Ayrıca uygun yerlere kaşınma fırçası koymayı unutmayalım.

Ahırın Havalandırılması ise bir önemli noktadır.  İyi havalandırılmayan ahırlarda hastalık saçan bakterilerin çoğalacağından size hayvan kaybına neden olabilir. En uygun havalandırma ise doğal olan rüzgarı kullanmaktır. Esintinin olmadığı günlerde ise hava sirkülasyonu için mutlak suretle bacaya ihtiyacınızın olduğunu unutmayın.

Ahırın çatısı ise minimum 3.5 metre yükseklikte olması ve çatının eğimli olması önemlidir. Normal bir hayvan günlük 10 ila 12 saat arasında yatmaktadır. Bu yüzden ahırın zemininin beton olmamasına dikkat etmelisiniz. Beton zeminde hayvan rahat edemeyeceğinden yatma süresi düşecek bu da verimin düşmesi anlamına gelecektir. Ayrıca hayvanın yaralanmasına da sebep olacaktır. En ideali ise kumdur. Kum bakteri üremesine de engel olacaktır.