Devlet Destekleri

Seralarda Biyolojik Organik Mücadele

  • 10 Aralık 2018
  • 1.867 kez görüntülendi.
Seralarda Biyolojik Organik Mücadele

Seracılık sayesinde artık hemen hemen her mevsim ürün elde etmek mümkündür. İklim şartları sebebi ile yaz veya kış aylarında üretilemeyen ürünler artık seralar sayesinde üretilmeye devam etmektedir. Her ne kadar seracılık sayesinde farklı iklim şartlarına uygun ürünler üretilse de bu alanda zirai mücadele oldukça önem kazanmaktadır. Zirai Mücadele Neden Önemlidir? Biyolojik mücadele Nedir? Zararlı böcekler nelerdir? Tarımda Zararlı böcek ve parazitler nelerdir sorularını ayrıntılı bir şekilde araştırdık.

Seracılık Yapanların Zirai Mücadelesi

Tarım ile bitkisel üretim yapan çiftçiler üretim aşamasında çok fazla zararlı böcekler, akarlar, kemirgenler, bakteriler, virüsler ve yabani bitkiler ile karşılaşmaktadır. Bu sayılan zararlı etkenler ürün kalitesini ve miktarını düşürmek ile birlikte gerekli önlem alınmadığı takdirde tüm hasadı çürütmesine de sebep olmaktadır. Bu sebeple zirai mücadele yöntemlerini iyi bilmek gereklidir. Zirai mücadele yöntemleri ise kültürel önlemler, kimyasal, biyoteknik, biyolojik, mekanik ve fiziksel mücadele olmak üzere farklı kategoriler altında incelenmektedir. Bu zirai mücadele yöntemlerini kullanarak ekonomik zararı en düşük seviyede tutarak kimyasal mücadeleyi en aza indirgenmek amaçlanmaktadır.

Kimyasal mücadelenin en son kullanılması gerekmesinin sebepleri ise zirai ilaç kalıntısının insan sağlığına zararları sebebi ile olmaktadır. Sürekli zirai ilaç ve kimyasal kullanımı sonucunda artık zararlı etkenler bu kimyasala bağışıklık sağlayarak direnç kazanmaktadır. Ayrıca kimyasal ilaç kullanımı sonrasında diğer türlerin zehirlenmesi ve doğanın dengesi bozulmaktadır. Kuşlar, balıklar gibi hayvan ölümüne sebep olacağı gibi su toprak ve havanın da kirlenmesine sebep olmaktadır. Hem çiftçilerin ürün kalitesi hem de insan sağlığı açısından kullanılması gereken en etkili yol biyolojik mücadeledir.

Biyolojik Mücadele Nedir?

Adından da anlaşılacağı üzere çiftçinin ektiği üründe herhangi bir hastalık ya da zararlı böcekler sonucunda zarar görmesi üzerine kimyasal ilaç ya da gübre kullanmadan o zararlılara karşı başka bir canlının kullanılmasına denmektedir. Zararlı böceklerden kurtulmak amaçlanmaktadır. Toprak Analizi Önemlidir. Halk arasında Doğal Düşman olarak bilinen bu canlı guruplarını ayrıntılı olarak inceledik.

Avcı Böcek Predatör Böcek: Bu canlılar tamamen avını yeme odaklı olup avını yiyerek ve vücut sıvısını emerek zararlı canlılar ile mücadele eder. Bu tür canlılar tozlaşmaya yardımcı olduğu gibi ürünlerinize de zarar vermemektedir. Her ne kadar kimyasal mücadele kadar çabuk sonuç vermese de uzun vadede organik tarım açısından etkili bir yoldur.

Parazit Asalak Böcekler

Bu cins böcekler ürününüze zarar veren canlıların daha fazla üremesini engellemektedir. Bu canlılar tamamen hasadınıza zarar veren canlıların yumurtalarına onları öldüren lavra entegre etmesi ile mücadele eder. Patojenler ve parazit nematodlar sayesinde zararlı canlılardan da kurtulabilirsiniz. Ayrıca Biyolojik Mücadeleye devlet desteği oldukça fazladır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ