Devlet Destekleri

4a 4b 4c Nedir?

  • 16 Ocak 2020
  • 1.395 kez görüntülendi.
4a 4b 4c Nedir?

4a 4b 4c Nedir?

Emekli olabilmek için her çalışanın 4a 4b 4c kapsamında sigorta gün primi yatırılır. Peki emekli olmak için her sektör için farklı olan 4a nedir 4b nedir 4c nedir yada ben hangi rakamdan emekli olacağım sorularınızı sizler için araştırdık.

Eski adı SSK yeni adı SGK olan sosyal güvenlik kurumu kişilerin emekli olabilmeleri için farklı iş sektörlerini kategori ettiği sistemdir. 4a 4b 4c nedir farkları nelerdir emekli olurken etkisi nelerdir sorularınızı inceledik.

4A Nedir?

4A daha önceden herkesin bildiği SSK dır. Kişiler özel sektörde sözleşmeli olarak çalışıyorsa ve primi ssk ya yatıyorsa 4a kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu SGK kapsamında değerlendirilir. 4a kapsamında çalışan kişiler ssk hizmet dökümü almak istediğinde e devlet üzerinden 4a kısmını tıklayarak sigorta dökümünü alabilir.

4B Nedir?

Her ne kadar günümüzde kurumlarımızın adı değişti ise bile esnaf veya çiftçilerin bildiği BAĞKUR olarak hesaplanan emeklilik biçimidir. Aynı zamandan devlet memurları da 4B kapsamındadır. KPSS ile devlet memuru olmuş ve kadrolu olarak çalışan memurlar 4b kapsamındadır.

4C Nedir?

4C deki önemli bir fark kişilerin daha önce yatırdıkları pirim ile alakalıdır. Daha önce emekli sandığına bağlı olarak çalışan kişiler eğer mevsimlik yada 1 yıldan az sözleşmeli olarak çalışıyorsa bu kişiler 4C li olarak prim öderler. Bunlar aslında istisnai kadrolardır. Daha öncede devlette çalışan işçiler özelleştirme kapsamında işten çıkarıldıklarında bu kişilerin mağdur olmaması bakımından kendilerine sözleşme imzalatılarak devlet işçisi geçici süreli sözleşmeli işçi olduklarından primleri 4c üzerinden yatmaktadır.

Ne Zaman Emekli Olurum?

Öncelikle turkiye gov tr adresine giriş yaparak açılan ekrana ne zaman emekli olurum yazmanız gerekmektedir. Açılan ekranda SGK Sosyal Güvenlik Kurumunun sayfasına yönlendirme yapacaktır. Daha sonra e devlet TC ve e devlet şifreniz ile kimliğinizi doğrulayın. SGK Sosyal Güvenlik Kurumunun sayfasında ne zaman emekli olurum linkini tıklamanız ve ardından sizden istenilen bilgileri eksiksiz olarak doldurun. Eğer herhangi bir özür durumu varsa bunu da mutlaka belirtin.  Daha sonra sistem otomatik olarak hangi tarihte emekli olacağınızı hesaplayacaktır.

Emeklilik İçin Kaç Gün Prim Gerekli?

Son çıkan yasa tasarısı ile birlikte 1999 Yılı ve 2008 yılları arasında sigorta başlangıcınız var ise toplamda 7000 (yedi bin) gün sigorta gün sayınızdan sonra emekli olma şansınız var. Ancak maaş alabilmeniz için kadınlarda 58 yaşı erkeklerde 60 yaşını beklemeniz gerekmektedir.