Devlet Destekleri

Bebeklerde İnek Sütü Alerjisi

  • 16 Mart 2021
  • 484 kez görüntülendi.
Bebeklerde İnek Sütü Alerjisi

Son dönemde yeni doğan bebeklerde görülen ve annelerin sıklıkla rastladığı bebeklerde süt alerjisi hakkında ayrıntılı bilgi içeren yazımızda Süt alerjisi nedir? Süt alerjisi belirtileri nelerdir? Süt Alerjisi olan bebeklerde nelere dikkat etmemiz gereklidir? Süt alerjisi tedavisi nedir? Bebeğimde alerji olup olmadığını nasıl anlarım gibi sorularınızı ayrıntılı olarak inceledik.

Süt Alerjisi Nedir?

Genellikle 1 yaşına kadar olan bebeklerde görülmektedir. Anne sütü ile beslenen bebeklerde Annenin süt ve süt ürünleri tüketmesi ile birlikte anne sütünde süt proteini oluşmaktadır. Anne sütünde oluşan süt proteini bazen bebeğin bağışıklık ve sindirim sisteminde tolere edilememektedir. Süt proteini sebebi ile alerji gösteren bebeklerde değişiklik göstermek ile birlikte bazı belirtiler oluşmaktadır. Unutmayalım ki annenin tükettiği her üründe bulunan vitamin ve mineraller anne sütünün kalitesi ve içeriğini arttırdığından alerjik reaksiyon gösteren besinleri tüketmemek gereklidir. Süt alerjisi sadece süt, yoğurt, kaymak gibi ürünleri tüketmek ile oluşmamaktadır. Bebeğinizin alerjik hassasiyetine göre kekin içindeki eser miktarda bile olsa süt ürünü bulunsa bile çocuğunuz alerjik tepkime gösterebilmektedir.

Süt Alerjisi Bebeklerde Belirtiler Nelerdir?

Süt alerjisi bebeklerin her birinden aynı belirtiler göstermemektedir. Ancak en yaygın ve sık görülen belirtiler; yüzde ve vücutta sivilce ve döküntü, geçmeyen pişik, aşırı derecede huysuzlanma, bebeğin uyumaması ya da uykuya dalamaması, sürekli olarak ishal veya bebeğinizin kilo almaması olarak görülmektedir.. Ancak bazı bebeklerde boğaz ağrısı, öksürük, göz yaşarması gibi belirtiler olmaktadır. Annelerin ayrıca özellikle dikkat etmesi gereken bir diğer madde ise bebeğin kakasıdır. Eğer bebeğinizin poposunda kılcal bir çatlak ya da bağırsak ile ilgili herhangi bir problemi yok ise alerjik bebeklerde kakasında bazen çok ince damar şeklinde kan, bazen de belirli bir şekilde kakasında kan görülebilmektedir. Bebeğin kakasında kan gördü iseniz mutlaka doktora danışmanızı öneririz. Eğer bebeğiniz alerjik ise ve siz süt ve süt ürünleri içeren gıdalar tükettiğinizde bebeğinizin kakasındaki kan artarak devam edecektir.

Süt Alerjisi olan bebeklerde nelere dikkat etmemiz gereklidir?

1 yaşına kadar maalesef alerji testlerinde bebeğinizin hangi gıdaya alerjisi olduğunun tespit edilmesi çok zordur. Genellikle alerjisi olduğunu düşündüğünüz bebeğiniz için doktora gittiğinizde doktorlar annenin diyet yapmasını istemektedir. Alerjik bebeği olan annenin diyet yapması sağlanarak bebeğin hangi gıdaya alerjisi olduğu tespit edilmeye çalışılır. Genellikle doktorlar ilk olarak 1 ay boyunca süt ve süt ürünü gıda içeren hiçbir ürünü annenin tüketmesini yasaklar. Bu süreçte eğer alerji gösteren bebeğinizdeki belirtiler azaldı ya da geçti ise maalesef annenin bebeği emdiği sürece süt ve süt ürünü kullanmaması tavsiye edilir. Eğer 1 ay süt ve süt ürünleri içeren gıdaları yemedi iseniz ve hala alerji belirtileri geçmedi ise sırasıyla et, yumurta, çerez gibi gıdaları sırası ile keserek alerji tespit edilmeye çalışılır. Ancak 1 ay katı diyetteki amaç anne sütünün inek sütü proteininden tamamen uzaklaşması ve bebeğin sütünde bu proteinin tamamen kesilmesi amaçlanmaktadır. Örneğin süt ürünün, peynir altı suyu gibi ürünleri içeren çikolata, kek, bisküvi bile yerseniz maalesef diyetinizi bozmuş sayılırsınız. Bu sebeple tüketmek istediğiniz her ürünün içinde neyin olup olmadığını dikkatle incelemeniz gereklidir.