Devlet Destekleri

Çiftçilere Düşük Faizli Kredi

  • 06 Ekim 2020
  • 719 kez görüntülendi.
Çiftçilere Düşük Faizli Kredi

8 Mart 2017 Tarihli ve 30001 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanan T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. VE TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİNCE TARIMSAL ÜRETİME DAİR DÜŞÜK FAİZLİ YATIRIM VE İŞLETME KREDİSİ KULLANDIRILMASINA İLİŞKİN UYGULAMA ESASLARI hakkında kanun ile artık çiftçilerimize yatırım yapabilmeleri için Ziraat bankası tarafından kredi verilecektir.

HAYVANCILIK İLE UĞRAŞMAK İÇİN BU KREDİNİN AVANTAJI NEDİR?

Kanun ile belirtilen şartların asıl amacı tarım ve hayvancılığı desteklemektedir. Bu kredinin amacı her bireyin kendi çapında bir tarım veya hayvancılık işletmesi kurabilmesidir. Öncelikle planınızı iyi yapmanız gerekmektedir. Kredinin amacı bireysel olarak kendinizi geliştirmek ve bir işletme olmanızdır. Örneklersek büyük baş süt ineği yetiştiricisi olmak istiyorsunuz. Bunun için aşağıda paylaşmış olduğunuz Sütçü, Etçi ve Kombine Sığır Yetiştiriciliği  Kredisine başvurmanız gerekmektedir. 5 adet inek satın aldınız. Bunun maliyeti 25 bin TL. Ahır için 20 Bin TL, Yem ekip biçmek için 10 Bin TL, Süt sağma makinesi için  1000 TL, süt soğutma ünitesi için 2000 TL’ye ihtiyacınız var. Toplamda Yaklaşık 58 bin TL krediye ihtiyacınız var. Bunun planını yaptınız ve ziraat bankasına gitmeniz gerekmektedir. 10 yıl geri ödemeli ve çok düşük faizli kredi alabilir ve artık bir işletme olabilirsiniz.

Düşük Faizli Kredi Almak İçin Yapılabilecek Tarımsal Faaliyetler

Günümüzde bankaların ihtiyaç kredi faiz oranları bir hayli yüksek durumdadır. Uzun vadede kullanabileceğimiz ihtiyaç kredisi için çekeceğimiz 50.000 TL kredi için uzun vadede 25 000 TL faiz ödemek zorunda kalırız. Bu kadar fazla oranda faiz ödememiz bizim tarımdan elde edeceğimiz karı sıfırlamaktadır. Devletimiz bu yüzden kanun çıkararak Devlet bankası olan ziraat bankasından çok düşük faizli çiftçi kredisi vermeyi uygun görmüştür.

Peki Ziraat Bankası Hangi tarım Sektörüne Kredi Vermektedir?

Düşük faiz oranlı çiftçi kredisi çekebilmek için yapabileceğimiz tarımsal faaliyetler kanun ile açıklanmıştır. Bu yazımızda madde madde açıklayarak yapmak istediğiniz faaliyet ile ilgili bilgi vereceğiz.

 Sütçü, Etçi ve Kombine Sığır Yetiştiriciliği  Kredisi

Eğer bu alanda faaliyet göstermek istiyorsanız ilk şart en az 5 adet ve üstü hayvan sayısına ulaşmanız gerekmektedir. Bireysel alanda işletme kurabilmeniz ve kredi kullanabilmeniz için en az 5 adet hayvan olması gerekir. İkinci şart ise hayvan cinsi. Besleyeceğiniz hayvan ırkı;

Süt Üretimi İçin jersey, holstein ve Avrupa kırmızıları), kombine ırklar (montbeliard, brown swiss ve simental) olması gerekir.

Eğer besi hayvancılığı yapmak isterseniz,  angus, hereford, şarole, limuzin ile manda ırkı olması gerekir.

Hayvan alımı için sadece hayvan ırkı yeterli değildir. Bu hayvanların Bakanlık Kayıt Sistemine kaydedilmiş, damızlık sertifikası olmalı, ilk defa doğuracak olmalı veya en fazla 36 aylık olmalıdır. Manda için ise en fazla 48 aylık olmalıdır.

Hangi alanda hayvancılık yapacağınıza karar verdiyseniz ikinci aşamaya geçebilirsiniz. Bu hayvanların barınması için ahır yapımı ve tadilatı, yem hazırlama ünitesi, balya makinesi, çayır biçme makinesi, silaj makinesi, hayvan yatağı, süt üretimi için süt sağım ünitesi ve süt soğutma tankı alımı için kredi kullanabilirsiniz.

Damızlık Düve Yetiştirmek

Damızlık düve yetiştiricisi olmak için en az 50 baş kapasiteli bireysel işletme kurmanız gerekmektedir. Ayrıca düvelerin cinsi; Süt Üretimi İçin: jersey,  holstein ve Avrupa kırmızıları, kombine ırklar montbeliard, brown swiss ve simental cinsi olmalı, Etçi ve Besi İçin ise: angus, hereford, şarole, limuzin cinsi olmak zorundadır. Düve yetiştiriciliği için kredi kullanırken hayvanların tüm barınma, beslenme vb ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli tüm tesis ve malzemeler için kredi kullanılabilir. Hayvanların damızlık belgelerinin olması ve yaşlarının en fazla 13 aylık olmalıdır.

Büyükbaş hayvan besiciliği İçin

Bu krediden faydalanabilmek için en az 10 baş ve üzeri hayvan besleyebilecek kapasitede işletme kurmanız gerekmektedir.  Eğer hayvanların yem ihtiyacınızı krediden faydalanmadan karşılayabilecek gücünüz varsa bu krediden öncelikli olarak faydalanabilirsiniz.

Büyükbaş hayvan besiciliği için ahır, yem vb tüm malzeme ve ihtiyaçlar için kredi kullanabilirsiniz. Ayrıca alacağınız hayvanın en fazla 20 aylık ve erkek olmalıdır.

Küçükbaş Hayvancılık Kredisi.

Bu krediyi kullanabilmek için koyun için en az 50 baş, keçi için en az 25 baş kapasiteli işletme kurmaları gerekmektedir. Ayrıca bu işletme için yapacağınız ve ihtiyaç duyacağınız tüm ihtiyaçlar için kredi kullanılabilmektedir. Alacağınız bu hayvanlar bakanlık kayıt sisteminde kayıtlı olmalı ve 24 aydan küçük olmalıdır.

Arıcılık Kredisi

Arıcılık kapsamında ihtiyacınız olan arılı kovan, polen kapanlı yeni kovan (boş), elektrikli çit sistemi, bal süzme makinesi, bal dolum ve paketleme makinesi, polen kurutma ve temizleme, kek hazırlama makineleri alımı, iki yüz adet ve daha fazla sayıda arılı kovan ile gezginci arıcılık yapan üreticiler için jeneratör, güneş enerji sistemi, arıcı barakası veya karavanı alımı, yüz adet ve daha fazla sayıda arılı kovana sahip ana arı üretimi yapmak isteyen arıcılara; ana arı üretimi için jeneratör, güneş enerji sistemi, çiftleştirme kovanı veya kutusu (en az bin adet) ve arıcı barakası veya karavanı alımı, bombus arısı yetiştiricileri için, bina yapımı ve tadilatı, raf sistemleri, ilgili alet ve ekipman alımı ile diğer yatırım giderlerini kapsar.

Kanatlı hayvan Kredisi

Bu krediden faydalanabilmek için etlik piliç için en az 10 bin adet olmalıdır. Yumurta tavuğu yetiştirmek için en az 7500 adet,  Kaz, hindi, ördek ve bıldırcın için 2 bin, Devekuşu yetiştirmek için 50 adet kapasiteli işletme kurmak gereklidir. Bu işletmede bu hayvanların barınma, beslenme vb her türlü ihtiyaçları için kredi kullanılabilir.

Kanatlı Hayvan Damızlık Kredisi

Bu kredi için damızlık etlik piliç için 10 bin adet, kaz ördek hindi bıldırcın için en az 1000 adet kapasiteye sahip işletme kurmak gerekir. Bu alan için her türlü ihtiyaçlar için kredi kullanılabilir.

Faiz Oranları Ne Kadar?

Ziraat Bankası kanun ile belirtilen çerçevede 10 yıla kadar % 0 a yakın bir şekilde kredi vermektedir. Devletimizin amacı her çiftçimizin kendini geliştirebilmesi ve her bireyin kendi işletmesini kurabilmesini amaçlamaktadır.

Kişiye ve kredi tutarına göre değişmekle birlikte kredi tutarı ve faiz oranlarını incelersek

  • Sütçü, Etçi ve Kombine Sığır Yetiştiriciliği Kredisi için 100 BİN TL’ye kadar %0 faiz
  • Damızlık Düve Yetiştirmek için sıfır faizli kredi kullanabilirsiniz
  • Küçükbaş hayvancılık yetiştiriciliği kredisinde de %0 faiz oranlı kredi.
  • Arıcılık yapmak istiyorsanız %50 oranında faiz indirimi.
  • Kanatlı Hayvan (tavuk ördek kaz bıldırcın ve devekuşu) için %50 oranında faiz indirimi
  • Eğer kanatlı hayvanı damızlık olarak yetiştirecekseniz %0 faizli kredi kullanabilirsiniz.