Devlet Destekleri

2021 İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır

  • 22 Kasım 2018
  • 32.715 kez görüntülendi.
2021 İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır

Hepimizin hayatımızı idame ettirebilmemiz için işe ihtiyacımız vardır. Günümüz şartlarında Sosyal Güvenlik Müdürlüğüne kayıtlı olarak yaklaşık 7 milyon çalışan insanımız vardır. Özel sektörün maaş durumu ya da sosyal standartları ne kadar iyi olursa olsun bir gün işsiz kalma ihtimali olduğunu unutmayalım. Ekonomik kriz, Enflasyon, Çek senet geri dönmesi gibi birçok sebeplerden dolayı işverenler zor duruma düşebilir. Patronların herhangi bir dar boğazda yaptıkları ilk iş ise zorunlu işçi çıkarmak olmaktadır.

Bu sebepten dolayı uzun zaman SGK lı bir işte sigortalı olarak çalıştı iseniz işten çıkarıldım işsizlik maaşı nasıl alırım? İşsizlik maaşı alma şartları nelerdir? Ne kadar süre işsizlik maaşı alabilirim, kaç gün işsizlik maaşı alabilirim gibi soruları sizler için araştırdık.

2021 İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?

İşsizlik maaşı alabilmek için bazı şartlara sahip olmanız gerekmektedir. Özellikle sigorta gün sayınız ve son çalıştığınız iş yerinde 4 ay çalışıyor olmanız gerekmektedir. Eğer bu şartları taşıyorsanız 6 Ay (180) günden 10 Ay (300) güne kadar devletten işsizlik maaşı alma şansınız bulunmaktadır.

İşsizlik Maaşı Almanın Şartları Nelerdir?

İlk olarak devletimiz işten nasıl ayrıldığınızı dikkate almaktadır. İşsizlik maaşı alabilmek için son çalıştığınız iş yerinden istifa ederek ve kendi isteğinizle çıkmamanız gerekmektedir. Genelde iş verenler sizi işten çıkarırken tazminat ödememek için size kendi isteğimle ayrıldım ibareli dilekçe imzalatmak istemektedir. Eğer bu işten kendi rızanızla çıkmanıza dair tutanağı imzalarsanız maalesef işsizlik maaşı alamazsınız.

İkinci olarak ise son 3 yıl içerisinde toplam faal olarak çalışır sigorta gün sayınızın 600 iş günü olmak zorundadır. Yaklaşık olarak 2 yıl olarak belirlenen bu sürelere eğer rapor aldı iseniz maalesef 600 gün içerisinde sayılmamaktadır. Daha sonra son çalıştığınız ve işten çıkarıldığınız iş yerinde kesintisiz olarak 4 ay (120) gün çalışıyor ve sigorta priminizin yatması şart tutulmuştur.

Özetle açıklarsak son 3 yılda 600 gün sigortalı olarak çalışmak ve son çalıştığınız iş yerinde 120 gün sigortalı olarak çalışırsanız işsizlik sigortası maaşı alabilirsiniz.

İşsizlik Maaşı Ne Kadar?

İşsizlik maaşı aslında çalıştığınız zamanlarda ne kadar maaş aldığınıza bağlıdır. Yani çalışırken ne kadar yüksek maaş alırsanız işsizlik maaşı da o kadar yüksek olacaktır. Ancak işsizlik maaşına bir kriter konulmuştur. Ne kadar maaş alırsanız alın aldığınız net paranın %40 ından daha fazla bir para alamıyorsunuz. 2000 TL maaş alıyorsanız işsizlik maaşınız da 800 TL civarında olacaktır. 2018 yılında en düşük işsizlik maaşı 720 TL olarak belirlenmiştir. Ancak işsizlik maaşı için alabileceğiniz en yüksek tutar 1600 TL yi geçemiyor.

İşsizlik maaşının maddi değerinin yanı sıra sizlere sağladığı bir diğer avantaj ise sigortanızın devam etmesidir. Yani siz ya da aile bireyleri hastalandığı takdirde ücretsiz muayene olabilecektir.

İşsizlik maaşı iş buluncaya kadar verilen para olarak bilinse de maalesef en fazla 10 ay (300) gün kadar bu maaşı alabiliyorsunuz. İŞKUR size bu maaşı sorgusuz sualsiz vermemektedir. Düzenli olarak sizi çağırarak size uygun olan iş yerlerine başvuru yapmanızı istemektedir. Ayrıca kendinizi geliştirebileceğiniz mesleki kursların açılması durumunda bu kurslara katılmanızı şart tutmaktadır. Eğer bu şartlara itiraz eder ve uygulamazsanız işsizlik maaşınız otomatik olarak kesilmektedir. İşsizlik maaşının kesilmesinin bir diğer sebebi ise sigortasız bir yerde çalışıp da İŞKUR’a bildirmemektir. Böyle bir durumda işsizlik maaşınız otomatik olarak kesilecektir.

İşsizlik Maaşına Başvuru Evrakları Nelerdir?

Öncelikle işten ayrılana kadar ne kadar sigortalı olarak çalıştığınızı görmek istiyorsanız en yakın SGK müdürlüğüne giderek belge alabilirsiniz. Diğer bir yolu ise e devletten çalışanın sigorta pirim gün sayısı sorgulama yerine giderek online çıktı alabilirsiniz.

İŞKUR işsizlik maaşına başvuru yapabilmeniz için öncelikle işten çıkarıldığınız iş yerinden alacağınız iş yeri ayrılma belgesini ve TC Kimlik Fotokopinizi istemektedir. Diğer kalan evrakları İŞKUR Otomatik olarak sistemden görecektir.

İşten Çıkarıldıktan Sonra İşsizlik Maaşına Nasıl Başvurulur?

Eğer kendi rızanızla işten çıkmadı iseniz, yani istifa etmedi iseniz işten çıkarıldığınız günü takip eden 30 iş günü içerisine İŞKUR’a başvuru yapmanız gerekmektedir. Diğer bir yolu ise e devlet sistemine girerek işsizlik maaşına başvuruyu online olarak yapabilirsiniz. Ancak en önemli husus 30 günlük size verilen süreyi kaçırmamak olacaktır. Eğer bu süre zarfında başvuru yapmazsanız hakkınız kaybolacaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ